Snipesegling

Slutspekulerat, Kari byter stall men inte till Ferrari

Snipe FM 2014 i Kotka. Crå tog 14. platsen.

Det blåste tidvis friskt under FM-tävlingarna i Snipesegling som ordnades första veckoslutet i augusti. Föreningen KPS/KSS i Kotka stod värd för regattan.

Snipe försommarserie 2014

Snipe kappsegling före midsommar

1. Söndag 8 juli klockan 16
2. Onsdag 11 juli klockan 18
3. Söndag 15 juli klockan 16
4. Onsdag 18 juli klockan 18

Courage vann snipserien 2013 överlägset

Corage med Alfred och William Sjöholm vann årets snipserie överlägset med bara segrar då de tre sämsta resultaten räknats bort, se resultat. Snipserien hade aldrig mera än tre båtar på startlinjen men Alfred och William segrade över alla båtar som deltog denna sommar och är verkligen värdiga vinnare.

I den sista seglade starten, start nummer nio, vann Alfred och William över de två andra båtarna under goda rättvisa förhållanden.

Bara en SSÄ båt vid årets Snipe FM

Snipe-FM 2013 ordnades i år av föreningen Vanajaveden Purjehtijat i Petäys nära Tavastehus. Ett enda båtlag representerade SS Ägir i tävlingen som gick av stapeln 3.-5.8.

Kari Nyqvists FIN 30450, "Crå", med Ägirs nyförvärv Tapio Enola som skeppare och Kari själv som gast placerade sig sammanlagt på en 24. plats.

Courage går mot snipeserie seger

I den åttonde av tio seglingar var det igen Courage som segrade, William var tillbaka som gast och Alfred hittade det rätta spåret för att sätta oss på Chi på plats. Här på bilden en situation då jag, Gustaf, redan trodde att vi fått övertaget. Alfred och William hade vunnit första starten överlägset men nu var vi på gång. Det behövs inga stora misstag för att förlora.

Snipeserien, äntligen tre båtar ute

Efter två tisdagar med bara en båt på linjen, Courage med familjen Sjöholm i besättningen kom äntligen tre båtar till start: Carolina, Courage och Chi. Vinden var svag och sydvästlig som vred mot väst. Första starten var det någorlunda kryss men under den andra blev det "slörtävling".
I den första starten kom Courage bäst iväg men blev omseglad av Carolina med Christian Palm som också vann. Chi var trea, eller sist, Ville hade igen rollen som rorsman och placeringen kändes inte helt fel men vi kunde ha varit närmare de andra i mål.

Tävlingsinbjudan till årskappseglingen

SS Ägir årskappsegling seglas sommaren 2013 i Snipe klassen.

Unga rorsmän i ledning

Till den första delseglingen hade bara två båtar kommit ner till Andrasjön, Alfred och William i Courage startade ensamma då Chi inte kom till start.

Tisdag 25/6 mötte samma båtar upp igen, motivationen var hög trots att det bara var två båtar på linjen, före start frågade Alfred vad jag skulle ha dynggrepen till, den fanns i bakluckan på bilen då något trädgårdsarbete tagit min tid dagen innan. Vi undrade om den var till för närstrider eller om den kunde användas som paddel.

Coocaburra drar ifrån, Carolina börjar få upp farten?

Onsdagens segling vanns av Coocaburra med två segrar och en andra plats, Carolina testade alla placeringar med 2-3-1 och Courage blev trea med 3-2-3. Det tycks vara svårt att rå på JO och Jori men än är det inte klart.

Chi´s väder?

Onsdagens deltävling seglades i svaga vindar som vred från västligt till sydligt under de tre starterna, de två första starterna hade ganska jämna kryssar men till den tredje hade vinden vänt så att det nästan blev en slörtävling mellan start och mållinje.

Chi som ofta trivts bra i svaga vindar tog två segrar och en tredje plats. Coocaburra som leder serien var jämn igen med 2-1-2 men då de båda tätbåtarna fick samma slutpoäng vann Chi med två segrar.