Slutspekulerat, Kari byter stall men inte till Ferrari

Slutspekulerat, Kari byter stall men inte till Ferrari

Snipe FM 2014 i Kotka. Crå tog 14. platsen.

Det blåste tidvis friskt under FM-tävlingarna i Snipesegling som ordnades första veckoslutet i augusti. Föreningen KPS/KSS i Kotka stod värd för regattan.
SSÄ representerades av Tapio Enola och gasten Kari Nyqvist med FIN30450, ”Crå”. Efter fredagens två starter låg Ägirteamet på en elfte plats. Den förhållandevis hyfsade placeringen kan delvis förklaras med de friska vindarna på 8-14m/s. Dessa luftströmmar gynnade den kroppsligt relativt bastanta besättningen ombord på Crå. Cråseglarnas strategi för fredagen var att komma i mål i båda starterna och taktiken gick ut på att hålla över 60% av centerbordet under vattenytan. I det avseendet lyckades man till 100%. Många medtävlanden kapsejsade och åtminstone en mast gick av. De mentalt längre hunna besättningarna valde att inte ge sig ut på sjön alls eller att avbryta. Trots krävande förhållanden var vädret varmt och det stänkande vattnet ljumt. Efter första dagen ledde hemmalagets Carpelan före Aalto-Setälä från BSF.

I lördagens tre och söndagens två starter gick Tapsas och Karis startegi ut på att hålla sin placering så gott det går.  Vindarna var skiftande både i styrka och riktning 4-8 m/s.
Taktiken som stödde strategin var att hålla ett öga på den lokala konkurrenten Pekka Taipale, och följa honom eller ta en helt annan väg än han. Den taktiken fungerade perfekt och vid målgång fanns det alltid åtminstone två båtar bakom SSÄ-båten. Totalt hamnade Crå på en 14. plats.

Kotkabördige Claus Carpelan vann före Ville Aalto-Setälä. Kai Saarhelo blev tredje. Det var Carpelans 12. FM-guld.

Bild:
FM 2014 Tapsa och Kari
http://streng.kuvat.fi/kuvat/KPS+-+KSS/2014/2014+SM+Vikla/Perjantai+01.0...

Snipe FM 2015 på Erstan utanför Runsala i Åbo. Crå blev 24.

På årets FM var Kari Nyqvist själv skeppare ombord på sin Snipe  FIN 30450, Crå. Sammanlagt 26 Sniper deltog i Airisto Regattan.
På fredag gastades båten av den rutinerade Albin Vegaseglaren Risto "Ripa" Judin från Säpin seudun purjehtijat (SSP). Sin vana trogen hade Kari valt en gästande FM-besättning med frodig lekamen. Vindarna var mycket lätta och man fick sätta om banan gång på gång före och mellan starterna.
Två starter seglades i 2-4m/s vindar och i dessa klarade sig Crå i mål som 24. och 22. bland 26 båtlag.
Förutom Kari representerades SSÄgir av Alf Renvall som agerade gast åt Roger Nylund på FIN 29859. I fredagens strapatser i spegelblanka förhållanden tog Affe och Roger placeringarna 20 och 17.

Till lördagens och söndagens starter fick Crå med sig lätta standardgasten Ruusu. Förhållandena var lika vindfattiga men rika på sol som på fredag. Crå fick flera fina starter i fria vindar. Efter att skepparen, mot gastens vilja och klara förbud, upprepade gånger styrde rakt in i bleken, kom Crå i mål bland de åtta sista i alla starter. Den slutliga placeringen blev en 24. plats.

Affe och Roger valde att köra runt de mest vindstilla partierna av banan och tog 20. platsen.

Finska mästare blev Ville Aalto-Setälä med dottern Eveliina från BSF, Borgåseglarna Ghita och Timo Wahlroos tog silver. Far och son Mikkonen fick brons.

De magra tävlingsresultaten till trots, har BSF redan en längre tid visat intresse för att värva Kari under sin flagga. Före lördagens starter kunde man bevittna en anmärkningsvärd episod då han skrev under medlemsansökan och två välmeriterade medlemmar i BSF understödde med sina sirliga underskrifter. Detta efter att han endast bott 21 år i Björneborg. Nu är det slutspekulerat gällande Nyqvists nästa års team.

Om man vill att SSÄgirs namn skall synas på de nationella resultatlistorna, måste  någon annan Ägirbåt dyka upp på Snipe-banorna sommaren 2016.

Bilder:
FM2015 Affe och Roger
http://heikkae.kuvat.fi/kuvat/Purjehduskuvia/Airiston+regatta+2015+/Satu...

FM 2015 Kari och Risto
http://heikkae.kuvat.fi/kuvat/Purjehduskuvia/Airiston+regatta+2015+/Frid...

FM 2015 Kari och Ruusu
http://heikkae.kuvat.fi/kuvat/Purjehduskuvia/Airiston+regatta+2015+/Satu...

mvh Kari