Courage vann snipserien 2013 överlägset

Courage vann snipserien 2013 överlägset

Corage med Alfred och William Sjöholm vann årets snipserie överlägset med bara segrar då de tre sämsta resultaten räknats bort, se resultat. Snipserien hade aldrig mera än tre båtar på startlinjen men Alfred och William segrade över alla båtar som deltog denna sommar och är verkligen värdiga vinnare.

I den sista seglade starten, start nummer nio, vann Alfred och William över de två andra båtarna under goda rättvisa förhållanden.

I den sista starten hade vi en liten incident på startlinjen som kanske kan vara ett lärorikt exempel, alla var kanske inte överens om det gick rätt till men ingen protesterade och då jag gastade på båten som ansågs skyldig vill jag säga att jag inte vet om vi hade rätt eller fel.
Vi som på bilden ovan är i den gula båten (bild från Android appen "Sailing Rules Guide" VELAP) verkade inte klara läflaggan men just innan start styrde skepparen upp till vindögat och klarade startmärket. Detta är alltså tillåtet efter startskottet vid läflaggan om manövern görs så att lovartsbåten har möjlighet att hålla undan, även tvingas till tjuvstart. Vid den andra flaggan, lovartsflaggan måste den gröna båten falla ner till tillbörlig kurs så fort startskottet gått. Det som kanske är lite osäkert är om vi var över vindögat, det är jag inte så säker på fast jag var i den gula båten, någon kontakt blev det inte och lovartsbåten tjuvstartade inte men bromsades nog ordentligt.
Det som var roligt var i allafall det att den gula båten med Sebastian Back vid rodret fick känna på hur det är att vara med uppe i täten och kämpa till de sista metrarna om en placering bland de första. Blir man efter i starterna är man oftast i en mycket sämre position och förlorar mera hela tiden till dem i täten.